Arab Emirátusok » Adu-Dzabi

Abu-Dzabi az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, valamint az ország legnagyobb, egyúttal Dubaj után második legnépesebb városa, politikai, kulturális, ipari és kereskedelmi központ. Az üzleti élet és a turizmus közel-keleti központja. Itt a legmodernebb üvegpaloták ugyanúgy részei a városnak, mint a régi széltornyokkal díszített házak, valamint a város határában kezdődő homoksivatag, ezért az ellentétek városának is nevezik. Így a Kelet és Nyugat, a régi és az új mesés gazdagsága tárul az idelátogató elé. Európai szemmel nézve egzotikus a város, mivel a hagyományok épp oly jelentős szerepet kapnak mindennapokban, mint a legmodernebb és legdrágább technológiával felépített újdonságok. Az Al-Husn palota, vagy ahogyan a helyiek nevezik, az Öreg Erőd egyike a kevés 30 évesnél idősebb épületnek. A Női Kézművesek Központjában állandó kiállítás és vásár működik. A város tengerparti sétánya kellemes sétálásra nyújt lehetőséget, miközben a közelben elhelyezkedő számos apró sziget panorámájában gyönyörködhet az ember.

Fekvése

Az ország középső, északi részén helyezkedik el, a Perzsa-öböl partvidékén, a sivatagos et-Taff vidék északi előterében. Szigetre épült, földhíd és több mesterséges híd köti össze a szárazfölddel.

Éghajlata

A januári délutánokon átlagosan 29 °C-ra, júliusban pedig 45 °C-ra emelkedik a hőmérséklet. Az öböl erősen párolgó meleg vízfelülete növeli a páratartalmat. Az eső a legnagyobb ritkaságszámba megy.

Története

A várost 1761-ben alapította a közeli Líva-oázisban élő Jász-törzs, s 1769-ben maguk a törzs vezetői szintén ide helyezték át székhelyüket a közeli al-Dzsivából. Abu-Dzabi a 19. század folyamán sokat hadakozott a szomszédos törzsekkel, s az állandósuló viszályok következményeként a város nem is fejlődött jelentősen, a 20. század elején mindössze 6000 lakosa volt. Ugyanakkor egyre növekedett a brit befolyás, és az abu-dzabi emír, Zajd ibn Halífa (uralkodott 1855–1908) 1892-ben Nagy-Britannia protektorátusa alá helyezte emírségét. Uralkodása hátra lévő éveiben birodalma a Perzsa-öböl térségének egyik legvirágzóbb kereskedelmi központjává vált, nem utolsósorban a helyi gyöngyhalászat fejlesztésének köszönhetően, de a város fejlesztésére kevés figyelmet fordított. Halála után a térség ismét elveszítette jelentőségét.

A város életében nagy változás történt 1958-ban, amikor felfedezték a közelben rejlő hatalmas kőolajmezőket, amelyeknek 1962-ben megindult kitermelése rendkívül gazdaggá tette az emírséget, és magát a várost is. A kezdeti időkben, Sahbút bin Szultán konzervativizmussal jellemezhető uralkodása (1928–1966) alatt az életszínvonal még csak lassan növekedett, az 1966-ban trónra került Zájed uralkodása alatt azonban megindult Abu-Dzabi rohamléptékű felvirágzása. A kőolaj-kitermelésből befolyó jövedelemnek köszönhetően az 1966-ban még csak 20 ezres lakosú városkából a 20. század utolsó negyedében kiépült a ma ismert, korszerű infrastruktúrájú Abu-Dzabi, a térség egyik ipari-gazdasági központja. Saját nemzetközi repülőtérrel is rendelkezik.

1971-ig a britek kivonták csapataikat a térségből, s Abu-Dzabi 1971 decemberében az immár független Egyesült Arab Emírségek ideiglenes fővárosa lett. Itt kaptak helyet az államszövetség kormányzati szervei, de Abu-Dzabi fővárosi státusát ötévenként újítják meg, s különféle tervek ismertek Dubaj és el-Ajn fővárossá fejlesztéséről is.

Közlekedése

Abu-Dzabi korszerű, nemzetközi repülőtérrel rendelkezik, és a sziget északkeleti csúcsán hihetetlen költségekkel megépült Mina Zájed kikötője, amelyet az öböl nyílt vize felől a homokzátonyok közt kikotort hajóúton át lehet megközelíteni. A töltésen haladó autópálya és a hajózócsatorna fölött átívelő Makta híd kapcsolja össze a szárazfölddel.

Látnivalók

Nagy mecset - Zájed sejk mecset

Ez a világ egyik legnagyobb mecsete. A csodálatos aprélékos díszétettsége, a csomó Swarovski kristály és a hatalmas szőnyegek nagyon látványosak. Sokan azt állítják, hogy nyújt olyan élményt, mint az indiai Taj Mahal. Vannak vezetett túrák, de be lehet menni egyénileg is. Délelőtt, 10 óta tájban indulnak ingyenes idegenvezető látogatások, angol nyelven is, kivéve pénteken, amikor a Mecset nem látogatható turisták által. Nagy dolog, hogy turista nők sincsenek kizárva az élményből, mert a látogatás idejére hagyományos öltözékbe, fekete kölcsön abaya-ba öltözhetnek. Természetesen a nőknek külön terület van az imádkozáshoz. A mecseten belül lehet fényképezni, de nem az imaidőben. Sok őr ügyel arra, hogy a turisták szigorúan betartsák a szabályokat.

Emirates Palace

Fantasztikus építészeti remek ez a luxus szálloda- és konferenciakomplexum privát hajókikötővel Abu Dhabi szívében. A turista látogathatja akkor is, ha nem vendég ott. A lobbyban található kávézó specialitása az aranyreszelékkel meghintett cappuccino, ami mellé első osztályú datolyát szervíroznak. A luxusszálloda palota stílusban épült, egy hatalmas üvegmozaik kupolával és 113 kisebb kupolával. Az szálloda színvilágára a sivatag különböző színárnyalatai jellemzők. Belső terei fényűzően ragyogóak, köszönhetően pl. a Swarowsky kirstály csillároknak vagy az arany színű dekorációknak.

Corniche

Egy méltóságteljes, végtelenül hosszú promenád. Kulturált, tiszta és higiénikus közterület.
Késő délután, este és a hétvégéken tele van korzózó, kerékpározó emberekkel. A Corniche kávézóiban isteni frissen facsart gyümölcsleveket lehet fogyasztani. A sétány több pontján lehet biciklit bérelni, amivel könnyedén el lehet tekerni a Corniche északi részén fekvő Mina kikötőbe, ahol a halászok frissen fogott zsákmányaiba lehet belekóstolni. A hal piac minden ínyenc, tengeri herkentyűkre vágyó turistának ajánlott célpont.

Ferrari World

Ferrari World egy Ferrari-témára épült vidámpark a Jász-szigeten, Abu-Dzabiban. A park egy 200 000 m² területű tető alatt helyezkedik el ezzel a legnagyobb fedett vidámpark a világon. A park 2010. november 4-én nyílt meg, itt található a világ leggyorsabb hullámvasútja, a Formula Rossa.

Louvre Abu Dzabi

Egyedül álló múzem, mely Franciaországon kívül épült és a Louvre nevet viseli, 2017-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A múzeum kiállítási terei 8600 m2 területű, ebből 6400 m2 találhatóak a múzeum képtárai, 2000 m2 tartanak fenn az időszaki kiállításoknak és 200 m2 egy gyermekek számára berendezett múzeumnak. A francia múzeumok a nyitástól számítva tíz éven át önkéntes alapon műveket kölcsönöznek a múzeumnak. A Louvre Abu Dhabi a Közel-Keletről származó antik műkincseket és antik tárgyakat is bemutat, közöttük egy több mint 8000 éves, Jordániából származó monumentális kétfejű mellszobrot és egy Szaúd-Arábiából származó, 350 ezer éve készült prehisztorikus kőszerszámot.

Qasr AlHosn

Legrégebbi kőépület, palota és erőd Abu Dzabiban. 1761-ben Mohammed Al Bastaki tervezte és építette.

Yas Waterworld Abu Dzabi - vízi vidámpark