Arab Emirátusok » Általános információk

Egyesült Arab Emírségek

Ország neve: Egyesült Arab Emírségek
Hivatalos nyelv: Arab
Államforma: abszolút monarchia
Népesség: 4 millió
Vallások: iszlám (96%) (szunnita 80%, síita 16%), keresztény (3%), egyéb (1%).
Területe: 75 150 km2
Fővárosa: Abu-Dzabi
Időzóna: közép-európai idő + 3 óra
Pénznem: Emirátusi dirham (AED)
Hívószám: 971

Az Egyesült Arab Emírségek Közel-kelet egyik olajban gazdag állama. Az Arab-félsziget délkeleti részén található. Az ország a Közel-Kelet része. Hét emírséget foglal magában: Abu-Dzabit, Adzsmánt, Dubait, el-Fudzseirát, Rász el-Haimát, Sardzsát és Umm-el-Kaiveint. Szomszédjai Omán, Szaúd-Arábia és Katar.

Természeti viszonyok

Területének legnagyobb része a szaúdi sivatag folytatása. Két jelentősebb oázis található benne, a Líva és az el-Buraimi. Legmagasabb pontja a Dzsabal Jibir (1527 m). Az ország partjait a Perzsa-öböl vize mossa. A partvidéken kiterjedt sós mocsarak mélyen a szárazföldbe nyúlnak. A természetes kikötők partján alakultak ki a városok. Állandó vízfolyás nincs az országban. Sivatagi vízmosások vannak, amelyekben csak a nyaranta előforduló felhőszakadások után van víz.

Éghajlat

Éghajlata sivatagi. Májustól szeptemberig rendkívül magas a levegő páratartalma és az ország nagy részén 40 °C körüli a hőmérséklet. Csak a keleti parton, az Ománi-öböl partján magasodó hegység - magassága miatt - valamivel hűvösebb és csapadékosabb, mint az alföld. Az év többi részén 25 °C körüli a hőmérséklet, ilyenkor azonban megerősödik a szél.

Növény- és állatvilág

A sivatag növényzete gyér, fűfélékből és tüskés bozótból áll. Az őshonos élővilágot a kipusztulás szélére sodorta az intenzív vadászat. A függetlenség elnyerése óta szerveztek néhány vadrezervátumot, így akadályozva meg az arab bejza és a leopárd kihalását.

Politikai rendszer

Az Egyesült Arab Emírségek államformája szövetségi (föderatív) abszolút választói monarchia. A hét emírségből álló államszövetség vezetői az EAE egyes tagállamainak abszolút uralkodói. Az ország államfője az Elnök, akit a hét tagállam emírjei választanak meg saját maguk közül. Az Elnök helyettesét, az Alelnököt - aki egyúttal a kormány feje is - szintén maguk közül választják meg az emírek. A kormány tagjait az Elnök nevezi ki az Alelnök jelöltjei alapján.


Gazdaság

A hatalmas kőolajtartalékoknak köszönhetően az Emírségekben magas színvonalú az élet. A GDP 33%-a közvetlenül a kőolajtermeléshez kapcsolódik. A jelenlegi felmérések szerint a kőolaj még legalább száz évre elegendő. Az országot off-shore területként tartják számon. Abu-Dzabi és Dubai pénzügyi központ. A GNP becsült értéke 51 milliárd USD. Az 1 főre jutó GDP becsült értéke 21 100 USD körül van. A kivitel 45%-át kizárólag a kőolajtermékek teszik ki. Ezek nagy részét Japánnak, Szingapúrnak adja el. Gépipari termékeket és élelmiszereket importál, főleg az USA-ból. Az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) tagja.