Arab Emirátusok » Bevásárlóközpontok Dubaiban

Dubaiban közel hetven bevásárlóközpont található. A helyiek, a vendégmunkások, a turisták egyaránt szívesen menekülnek a bevásárlóközpontokba a hőség elől. A mall-ok fő színterei a társasági életnek, és sokak számára kínálnak szokványos szabadidős programokat.

A turista számára a food court-ok gyorséttermei miatt érdekesek lehetnek a mall-ok. Továbbá ezeken a helyeken lehet leginkább nézni az embereket. Ugyanis az utcán nem igazán van sétálgatás, tulajdonképpen Deira egy részét kivéve nincs európai értelemben vett belváros boltos utcákkal.

A bevásárlóközpontokban az árak általában nem olyan olcsók, hogy nagy vásárlásba bonyolódjunk. A helyi születésűeket szinte csak a drágább árfekvésű mall-okban tudjuk mustrálni, mert itt nagyon sok található belőlük. De nem szeretik, ha bámulják őket, ezért diszkréten tegyük. a helyi aranyifjak még röpke ránézésre sem méltatják az európai turistát. A nők hagyományosan öltözködnek, a fedettség különböző mértékével. Mivel a szemükön kívül mást úgy sem lehet belőlük látni, nagy gonddal festik.

A bevásárlóközpontokban teljesen felesleges alkudozásba kezdeni. Ezzel csak nevetségessé tesszük magunkat. Itt rögzített árak vannak és az eladók nincsenek felhatalmazva bármiféle alkudozásra.

A bevásárlóközpontok átlagosan reggel tíztől este tízig vannak nyitva.

Deira City Centre

A Deira City Centre nem tartozik Dubaiban a legmenőbb bevásárlóközpontok közé. Viszont nem is a legdrágább. Közel van a repülőtérhez. Szinte minden kapható. Az első emeleten van az Arabian treasure, mely a fő szuvenír üzlet. A hatalmas Carrefour hipermarket mindig zsúfolt, és ahol a pénztáraiknál mindig hosszú sorok állnak. A Paris Gallery-ben vannak a legnagyobb választékban a kozmetikumok.
Mall of the Emirates (MOE)

Ezt a bevásárlóközpontot annak is érdemes meglátogatni, aki nem vásárol. Látványosságként is szolgál az építészeti dimenziói, megoldásai és az eleganciája. Szépen néz ki kívülről is meg belülről is. Patyolat tiszta az egész komplexum. A gyermekek nagyon kedvelik. Rengeteg a menő divatbolt található benne. Nemrégiben nyilt meg a Mall-ban a világ legnagyobb cipőáruháza, a Level Shoe District. A boltok hatalmas választéka még olyanokat is lenyűgöz, akik egyébként itthon nem igazán szeretnek bevásárlóközpontba járni.

Metróval is könnyen megközelíthető. A legnagyobb tömeg csütörtökön késő délutántól szombaton késő délutánig tartó időszakban van. A dubai-s tömeg látványa önmagában érdeklődés tárgya lehet, ezért aki arra kíváncsi, annak éppen ilyenkor célszerű jönnie. Ugyanakkor a büféknél ilyenkor fárasztó lehet a borzasztó nagy a tömeg és a szabad asztalokért való küzdelem. A kevésbé látogatott napokon előfordulnak kedvezmények. A gyorséttermekben nem szeretik a kártyás fizetést és haragszanak a nagy címletű bankó miatt.

Ami az árakat illeti, nem olcsóbbak, mint itthon, legfeljebb egyes boltok, egyes termékcsoportok tekintetében. Az étkezés tekintetében mindenféle árszint kínálkozik. Az elektromos kütyük vonatkozásában elbizonytalaníthatja az embert az, hogy mit csinálhat, ha a garanciát érvényesíteni szeretné.

Dubai Mall

Állítólag a világ legnagyobb bevásárlóközpontja és a legdrágább mall Dubaiban. Elférne benne 10 focipálya. Megközelítőleg 1200 üzlet található benne. Közvetlenül a Burdzs Kalifa és a Dubai Fountain mellett van. Töménytelen étkező- és nassoló helyek és hatalmas korcsolyapálya is van itt. A Dubai Aquarium & Underwater Zoo akrilüveg bemutatópanelje a világ legnagyobb ilyen létesítménye, mely 2010 -ben bekerült Guiness rekordok könyvébe is. Ami az üzleteket illeti, elég komplikált, hogy a meghatározott árutípusok nincsenek feltétlenül egy zónába rakva.
Souk Madinat Jumeirah

A Burj Al Arab hotel szomszédságában van. Ez is hatalmas. Az elegáns bazár és a bevásárlóközpont sajátos keveréke. Már csak azért sem egy igazi souq, mert a boltok kereskedői egyáltalán nem igyekeznek olyan piacos stílusban eladni a járókelőknek. Ugyanakkor a bazáros jellegű rész boltjaiban legalább van alkudozás.

Fő erőssége, hogy az éttermei nagyon jók. Aki szuvenírt akar vásárolni, annak nem a legolcsóbb hely. A szabadtéri hely kevés. Van benne egy színház is, ahol jó előadásokat tartanak, s vannak gyerekprogramok is.
Mercato Mall

Méretben és jellegben meglehetősen eltér a többi Dubaii bevásárlóközponttól. Aránylag kicsi, könnyen áttekinthető olasz stílusú mall. Akárcsak Las Vegasban, úgy itt is megtekinthető, hogy az európai kultúrkör különböző vonásainak milyen értelmezése történik valahol egészen máshol. Szórakoztató megnézni az olasz romantika dubai-i verzióját. Van sok étkezőhely, szupermarket, és minden egyéb szokásos, csak mind olasz díszletek között. Ez a helyiek legkedveltebb bevásárlóközpontja.

Ibn Battuta Mall

Az egyik legjobb Dubaii bevásárlóközpontnak tartják. Nem olyan menő és nagy, mint a Dubai Mall, de karakteresebb, és jól ki van találva. A koncepciót különböző országok témájára vannak kialakítva. Az izgalmas dekoráció is ehhez van igazítva. Sok étteremből válogathat a turista. A városközponttól messze van, de metróval közvetlenül jól megközelíthető.