Bali » Információk Indonéziáról

Fővárosa: Jakarta
Lakosság száma: 224 784 210 (2006-ban)
Terület: 1 919 440 km²
Ebből szárazföld: 1 826 440 km²
Lakosság: jávai (45%), szundanéz (14%), maduréz (7.5%), maláj, kínai, pápua
Hivatalos nyelv: indonéz
Vallás: hindu, muszlim (87%), keresztény, buddhista
Időeltolódás: +6 óra.
Hívószám: +62
Államforma : köztársaság
Pénznem : 1 rúpia = 100 sen
Az indonéz szigetvilág közel 5000 km mélyen húzódik Ázsiától a Csendes-óceánban. Természeti és kulturális változatossága régóta vonzza a külföldieket.
A szigeteket 300 különböző kultúrájú és nyelvjárású népcsoport lakja, akik 365 nyelvet és dialektust beszélnek.

Pénznem : Indonéz rúpia. 1 IDR=100 sen. Nemzetközi hitelkártyák hotelekben és éttermekben általában elfogadottak, a készpénzfelvételi lehetőség korlátozott. A belföldi és külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott. 1996 előtti USD bankjegyeket nem váltanak.

Vízum : Vízum szükséges, a repülőtéren érkezéskor beszerezhető ( 25 USD / fő ). Az útlevélnek a beutazástól számított további 6 hónapig még érvényesnek kell lennie.

Kilépési illeték: 150 000 IDR-t kell fizetni az ország elhagyásakor a repülőtéren. Csak IDR-ben lehet kifizetni.

Egészségügyi előírások: kötelező védőoltás nincs. Csak palackozott víz fogyasztása javasolt.

Időjárás: Trópusi. Esős időszak decembertől márciusig.

Étkezés :

Sok ételükön érezhető a kínai hatás, de természetesen vannak kifejezetten indonéz specialitások is. Jellemző, hogy akármerre megyünk, mindenütt árulnak az utcán valamilyen ételt: burgonyát, mogyorót, kekszet, vagy gyümölcsöt.
Minden étel alapja a rizs. Legnépszerűbb ételük a Nasi goreng, amely csirkehúsból, rákból és alapvetően rizsből készül, amit fűszerekkel ízesítenek, tálaláskor pedig vékonyan kisütött tojással díszítenek. Hagyományos ételük még a sate és a gado-gado is.

Közlekedés:

Balra tarts (jobb kormányos autók).
Indonézia számos belföldi légitársasággal segíti a hatalmas távolságok leküzdését az országon belül: Garuda, Mandala, Merpati és Bouraq. Főútvonalai általában jó minőségű országutak, a busszal való közlekedést nem ajánljuk, legalábbis nagyobb távolságok esetén. A vasúti hálózat kizárólag Jáván és Szumátrán kiépült, mely lassú, nyomorúságos és olcsó, vagy kényelmes és drága. Autót, motort és biciklit tudunk bérelni a nagyobb városokban és a turistaközpontokban. Számos szigetet hajójáratok kötnek össze.

Történelem :

Tágabb értelemben kb. egy millió évvel ezelőtt kezdődik Indonézia történelme, a jávai emberrel (pithecanthropus erectus). Néhány évszázadnyi hinduizmus és buddhizmus után a VII. században kezdődik az iszlám térhódítása Észak-Szumátra felől. A XV-XVI. századra az uralkodók és királyságok jelentős része áttér a Próféta vallására. A XVI. századtól kezdődően aztán a portugálok is alakítják az ország történelmét. Erődítményeik és hajóik révén ellenőrizni tudják a fontosabb kereskedelmi útvonalakat a tengeren, de a szigetvilág nagy része, főleg a szigetek belseje nem igazán érzi jelenlétüket. A hollandok a XVI. század végétől sokat változtatnak ezen, ők szépen lassan gyarmatosítják néhány sziget belsejét is. A VOC, azaz a holland Egyesült Kelet Indiai Társaság egészen 1799-es formális megszűnéséig dézsmálja Indonézia javait, az indonézek azonban még ez után sem lélegezhetnek fel, mert a hollandok egészen 1949-ig maradnak. Sok régiót viszonylag későn hódítanak meg: Toraja-föld Sulawesin például csak a XX. században kerül sorra, míg Irian Jaya belsejét sosem vonják ellenőrzésük alá. Ez az oka annak, hogy az egyes kultúrák Indonéziában igen különböző mértékben voltak kitéve idegen hatásoknak az évszázadok során. Az 1949-ben ténylegesen függetlenné váló Indonézia első elnöke a mai napig nagy tiszteletnek örvendő Sukarno, akit a katonai puccsal hatalomra kerülő Suharto vált le 1968-ban. A diktátorok hatalma sem tart azonban örökké, és ezt Suharto is belátja, amikor 1999-ben etnikai villongások, demokráciát követelő diáktüntetések és az Ázsiát sújtó gazdasági válság miatt lemond. Azóta Indonézia is szorgosan veszi a leckéket demokráciából. Az ország élén jelenleg az első ízben közvetlenül megválasztott elnök, Susilo Bambang Yudhoyono áll, aki megnyerte a 2004-es őszi választásokat.

Elektromosság: 220 V. A konnektorok típusa a magyarországitól eltérő. Átalakító szükséges.

Ünnepek, rendezvények :

Függetlenség napja: aug.17.
Szumba szigetén februárban és márciusban a pusztító harcokra emlékezvén csatajeleneteket láthatunk. A bali szilveszter napján rendezett ünnepség keretén belül szent tárgyakat visznek a tengerhez, és azokat megmártják, miközben dobszóval üldözik vissza a gonosz lelkeket a szellemvilágba. A Galungan nevű fesztiválkor még az istenek is leszállnak a földre, hogy együtt ünnepeljenek velük.

Sportolási lehetőségek :

A vízi sportok kedvelőinek ideális környezet, hiszen lehet itt úszni, szörfözni, búvárkodni, sőt raftingolni is, Bali Ayung nevű folyóján. Szumátra a túrázás szerelmeseinek nyújt nagy élményt.

Főbb látnivalók :

Bali

Bali a tropikus paradicsom. Földi édenkert, ahol a festői tájképhez a halványzölden ringatózó rizsföldek adják az alapszínt, ahol az azúrkék víz fölé hajló pálmák árnyékfoltjain szikrát vet a fehér homokpad, s a tenger felszíne alatt szivárványszín halak és teknősök játszanak az ünnepi díszbe öltözött korallok között. Bali a démonok és az élő istenek szigete is. Az indonéz tűzgyűrű egyik csodálatos láncszeme, ahol a vulkánokban lakó istenek időnként égre törő füstoszlopokkal és izzó lávafolyamokkal adják ki haragjukat. Az összeolvadt álom és valóság, ahol a hagyományok és a szigetet körüllengő varázs a hétköznapok részét képezik.Úgy tartják, Balin mintegy százezer templom szolgálja az istenek és a szigetlakók jólétét. Vannak közöttük magántulajdonban lévő családi templomok, köztemplomok, szövetkezeti- és klántemplomok. Mivel a szigeten 622 falu van, melyek mindegyikében átlagosan 150 család él, illetve a regionális, funkcionális és klántemplomok száma is körülbelül tízezerre rúg. Rövid számolás után kiderül, hogy Bali valójában több mint százezer templomnak ad otthont.
A rítusok közül leggyakrabban a templomok 210 naponként ismétlődő születésnapi ünnepségével, az odalan-nal találkozhatunk. Ekkor a falu őseinek szellemei és istenei megjelennek a templom feldíszített szentélyei között, a legnagyobb templomi fesztiválok, a Galungan és a Kuningan során viszont az összes ősszellem és isten alászáll a felső világból, hogy együtt ünnepeljenek a balinézekkel. Ilyenkor a szellemeknek nagyon jó soruk van, hiszen nem csak a legfinomabb falatokkal kínálják őket, de jelképesen megfürdetik, fekvőhellyel kínálják, sőt még zenével, árnyjátékokkal és táncelőadásokkal is szórakoztatják az égi vendégeket. Közben a hívők virágokkal, gyümölcsökkel, édes süteményekkel, olykor sült kacsával megrakott áldozati tornyokkal járulnak az oltárok elé, hogy a közös ima alatt a pedanda főpap áldásaként részesüljenek a Tirtha szent vizéből. Az ünnepség végeztével aztán a főpapok udvariasan a vendégek tudomására hozzák, hogy eljött a visszavonulás ideje, s a templom egy időre ismét bezárja kapuit.

Jáva

Indonézia földrajzi, politikai és gazdasági központja. Az ország lakosságának mintegy 55%-ának (112 millió fő) ad otthont a sziget. A buddhista birodalom idején született Borobudur, egy hatalmas szentély, a hindu vallás nyomát pedig a Prambanan mutatja. Az iszlám csak a XV. században terjedt el a szigeten.

Lombok

Nyugodt, nem zsúfolt partszakaszokat és csodás tájakat találunk itt. A tájat a Rinjani vulkán magas csúcsa uralja. A lakosság zöme az iszlámot vallja, de találunk néhány elszigetelt hindu csoportot is.

Szumátra

Majdnem négyszer akkora, mint Jáva, ezzel szemben a lakosságnak mindössze egynegyede él itt. Szumátrán gazdag élővilág és hatalmas folyók találhatók. A holland uralom alatt ez a terület biztosított a világnak nagy mennyiségű olajat, gumit, borsot, és kávét, és ezek a látszólag kimeríthetelen erőforrások ma is hozzájárulnak az indonéz gazdaság működtetéséhez.