Thaiföld » Közlekedés Thaiföldön, Bangkokban

Buszok Bangkokban

Bangkok városi buszhálózata rendkívül kiterjedt, a város minden részébe el lehet busszal jutni. A nem légkondicionált járművek 3,50 Baht-ért (a távolabb vivők 5 Baht ) vehetők igénybe a teljes vonalhosszon. Vigyázni kell azonban a le és felszállásnál, mert a busz gyakran csak lassít és nem áll meg. A légkondicionált járatok távolságtól függően min. 8 Baht max. 30 Baht-ba kerülnek.

Távolsági, VIP buszok Thaiföldön

Az országon belüli olcsó és kényelmes utazás talán legkedvezőbb módja a távolsági busz, mert gyorsabb, mint a vonat és lényegesen olcsóbb, mint a repülő. A hosszabb távolságok esetén a légkondicionált éjszakai járatok kényelmes utazást kínálnak. Számos busztársaság kínálja általában a kategóriájában egyforma árú útjait, azonban a 999 a legolcsóbb, mert ott nincs benne a vacsora a jegy árában, ez minősül egyébként a másodosztálynak. Az első osztálynál kényelmesebb a mindössze 24 ülőhelyes VIP busz, ez persze egy kicsit drágább, de jóval kényelmesebb ( ülései hasonlóak a repülőn lévő business ülésekhez ). Érdemes előre megvásárolni a jegyeket, mert a 10 millió lakosú Bangkokból egy városba csak 3-4 busz indul esténként. ( irodánkban megvásárolhatóak a buszjegyek a VIP buszokra )

Vonat

A királyság északi és észak-keleti irányaiban Bangkok Hualampong állomásáról indulnak a vonatok. A déli és nyugati irányokban Thon Buri állomása a kiindulópont. Hosszabb távolságok esetén légkondicionált fekvőkocsik teszik kényelmesebbé az utazást, amelyek az első osztályt is jelentik egyben. A másodosztály szintén légkondicionált, azonban a harmadikban csak ventillátorok működnek. A vasúti közlekedés nagyon lassú az elavult pályák miatt, és csak az expresszek azok, amelyek elfogadható időn belül érnek a célállomásra. Csak első és másodosztály esetén van szükség a helyfoglalásra.

Taxi Bangkokban

A szállodai és reptéri taxiknak fix tarifájuk van. A városban cirkáló taxik mérőórával dolgoznak. Az alapdíj 35 baht, amely magába foglalja az első három kilométer díját. Ezen felül kilométerenként 5 baht fizetendő. A viteldíj nem tartalmazza az autópálya-, valamint a repülőtéri különdíj összegét.

Bangkokban és a nagyobb városokban csak taxiórát működtető taxival utazzon. Ne egyezzen bele a fix árba (ez általában az órával mért összeg háromszorosa)! Vidéki területeken a viteldíjat ki kell alkudni. Például, egy út Bangkokból Pattayára kerülhet 2.000 bahtba, de ha ügyesen alkudozik, utazhat akár 1.500 bahtért.

Bankokban több színű taxik járják a várost ( Zöld-sárga, kék-piros, zöld-fehér, narancssárga, kék, piros, rózsaszín, kék, sárga, lila, fehér ) Nincs különbség az eltérő színű taxik szolgáltatása között. A taxikat napról napra bérlik a sofőrök és természetesen a sofőrön múlik minden, nem az autó színén. Az engedéllyel rendelkezők taxik rendszámtábláján sárga alapon fekete számok szerepelnek. Thaiföldön általában nem szokás a taxisofőröknek borravalót adni. Az elterjedt gyakorlat szerint a viteldíjat felkerekítik a legközelebbi 5 vagy 10 bahtosig. Többet nem várnak el, és nem is igazán szükséges. Ha kevésbé szerencsés, a sofőr elkezdhet panaszkodni, hogy nem tud visszaadni, és megpróbálja rávenni Önt, hogy 30 százalék vagy hasonló nagyságrendű borravalót hagyjon. Ilyenkor ajánlja fel, hogy felváltja a pénzt egy közeli üzletben, rögtön eszébe fog jutni, hol is tartja az aprót.

Ha nincs a közelben taxi, a 1661-es telefonszámon rendelhet egyet. Telefonos rendeléskor a viteldíjon felül - 20 baht különdíjat számítanak fel. A bangkoki taxik általában megbízhatóak, és lényegesen kevesebben panaszkodnak rájuk, mint a tuk-tukokra.

Ma már minden taxiban van taxióra, bár a sofőrök alkalmanként törvényellenesen - megtagadják a használatát, és emelt viteldíjat kérnek (néha azt állítják, hogy a taxióra "elromlott"). Ha ilyen esettel találkozik, csak kezdjen el kiszállni az autóból, és rendszerint egyből beleegyeznek a taxaméter használatába. Ha mégsem, rengeteg taxist fog találni, aki hajlandó lesz bekapcsolni az órát - kivéve az esős évszak felhőszakadásai alatt, amikor emelt tarifát alkalmaznak. Elég ritkán fordul elő, de találkozhat olyan taxisofőrrel is, aki manipulálja a taxiórát. Amennyiben észreveszi a csalást, csak a jutányos árat fizesse ki, és hívjon oda egy arra járó rendőrtisztet.

Néhány taxis a turistákat, különösen az országba első alkalommal látogatókat szemeli ki magának, akikről úgy hiszik, hogy ki fogják fizetni az emelt tarifát. Következésképpen tanácsos elkerülni azokat a taxikat, amelyek közvetlenül a Khao San Roadon, a Királyi Palotánál, a nagyobb szállodák előtt várakoznak, mert elég nehéz lehet őket rávenni a taxióra használatára. A legrosszabbak mind közül, akik a drága, luxusszállodák előtt lógnak. Ők csak egyszerűen túl lusták. Inkább minden nap becsapnak néhány turistát ahelyett, hogy becsületes tarifával dolgoznának. Ne utazzon velük, inkább az utcán intsen le egy arra járó taxit.

A problémákat azzal is elkerülheti, ha úgy viselkedik, mintha ismerős lenne a helyzettel. Ha megkérdezik, milyen hosszú ideje tartózkodik Thaiföldön, vagy hányszor tett már látogatást az országban, válaszolja azt, hogy harmadik alkalommal jár Thaiföldön, és hogy már egy hónapja tartózkodik ott. Feltételezni fogják Önről, hogy tisztában van a "rendszer" működésével.

Először nyissa ki a taxi ajtaját, és még beszállás előtt adja meg a sofőrnek a kívánt úti célt. Így egyszerűbben tovább tud állni, ha a sofőr fix árat mondana.

A problémákat a leghatásosabban úgy kerülheti el, ha megtanul egy kicsit thaiul. Ez elég nehéznek tűnhet, de a szint, amely szükséges ahhoz, hogy megértesse magát a taxisofőrrel, gyorsan elsajátítható. A thai "meter" szó angol eredetű, amelynek ejtése azonos a magyar "méter" szóval.

Szóljon előre a sofőrnek, ha Bangkok belvárosától távolabbra utazna, mert lehetséges, hogy - a távolságtól függően - különdíjat kell felszámolni.

Metro ( MRT, Mass Rapid Transit )

A metró 2004. július 03.-a óta közlekedik Bangkokban. Jelenleg 4 vonalon szállítja az utasokat, de folyamatosan tervezik az újabb állomásokat. A metró 40.000 utast tud óránként szállítani. Csúcsidőben ( 07.00 - 09.00, 16.00 - 19.00 ) öt percenként követik egymást a szerelvények, csúcsidőn kívül hét percenként. A jegy ára 15 Bahtnál kezdődik változik a távolság függvényében. Továbbá lehet napi, három napos, illetve harminc napos bérletet vásárolni.

Magas Vasút ( BTS, Bangkok Transit System vagy Skytrain )

A város legmodernebb közlekedési eszköze ez a felső vezetésű gyorsvasút, mely jelenleg két vonalon közlekedik. ( Silom és Sukhumvit )A magas vasút olcsó, gyors, tiszta, légkondicionált és felülről láthatjuk Bangkokot. A szerelvények 3-6 percenként követik egymást. Az első 06.30-kor indul az utolsó pedig 23.30-kor indul a végállomásról. A jegy ára 15 Bahtnál kezdődik változik a távolság függvényében. Továbbá lehet napi, illetve harminc napos bérletet vásárolni.

Vízibusz

Forgalmi dugó esetén, amely a hidak környékén a legelviselhetetlenebb, a leggyorsabb utazást a motoros csónakok kínálják. A Chao Phraya-n révként, illetve a folyóhosszán több megállóval, vízibuszként közlekedő járművek olcsón, viszonylag gyors eljutást biztosítanak. A folyó mellett, több kanálisban is van rendszeres "hosszú csónak" ( long tail boat ) járat.

Motoros taxi

Kétkerekű motorkerékpár. A sofőrök (motorosok) számozott mellénnyel vannak ellátva, így jól megkülönböztethetőek a többi motorostól. Egy személy szállítására alkalmasak. Olcsóbb mint a taxi, viteldíja 20 Bahtnál kezdődik, a többi alku tárgya.

Tuk-tuk Bangkokban

Ez a háromkerekű nyitott motoros jármű általában 3 utast (de 5-6-ot is) képes elszállítani. Az út árában már előre meg kell állapodni, pontosabban szólva, ki kell alkudni a sofőrtől. Általában dugók idején, illetve 2-5Km-es távolságon érdemes használni, mert ekkor kedvezőbb az ára, mint a taxinak. Egyszer azért mindenképpen ki kell próbálni a tuk-tukkal való utazást.

Jármű bérlés Thaiföldön

A nagyobb bérlőcégek, mint pl. az Avis és a Hertz továbbá számtalan kisebb kereskedésnek is van autóbérlési szolgáltatása. Azonban figyeljünk, mert angol közlekedési rendszer van Thaiföldön. Ezért és persze a forgalom miatt sem javasolt Bangkokban vezetni. Vidéken a környék alaposabb bejárásához viszont ajánlott az autó, vagy motor bérlése a nagy távolságok miatt. Angol nyelvű táblarendszer használatos, a főbb autóutak jó állapotban vannak. A vezetéshez a nemzetközi jogosítvány ajánlott, de nem kérik a kisebb bérlő cégeknél.