Kambodzsa » Utazás Siem Reapba

Siem Reap

Siem Reap nem túl nagy, barátságos, kellemes hangulatú, élhető város. Az utcák nem túl szemetesek, tele vannak kis boltokkal. A városban érdekesen keveredik a francia gyarmati stílus az új, enyhén ízléstelen modernnel. Itt kevésbé érződik a szegénység és a nyomor, melynek oka, hogy a város mellett lévő Angkor templom együttese Délkelet-Ázsia egyik leglátogatottabb turistalátványossága, és ez kedvezően hat Siem Reap fejlődésére. Nagy hatással van a fejlődésre, hogy koreai segítséggel megépült a thai határtól Siem Reapig az aszfalt út, ami viszonylag gyors és kényelmes utazást biztosít szárazföldön. Ennek következtében az út mentén a falvak is virágzásnak indultak. A korlátlan fejlődésnek azonban a helyi hatóságok igyekeznek gátat szabni, a gomba módra szaporodó hoteleket nem építhetik magasabbra a kivitelezők, mint Angkor Wat tornyainak magassága. A szállodák - és velük a külföldi vendégek - száma ennek ellenére évről-évre nő.

Siem Reapban a szállodák szépek, minden igényt kielégítenek és az európai árakhoz képest olcsóak, de még a thaiföldi szállodaáraknál is kedvezőbb az áruk. Aki szeretne egy kis luxust és kényeztetést, az itt megteheti. A 4-5 csillagos szállodákban nem fognak csalódni.

Külön említést érdemel, hogy Siem Reap belvárosában, a régi piacnál ( old market ) a pub utcában temérdek étterem és bár várja az utazókat. A francia gyarmati stílusban épített öreg házak verandás teraszain kialakított éttermek nem csak olcsóak, de kitűnő ételeket is kínálnak. Van itt indiai, japán, khmer, thai, kínai, sőt még kifejezetten jó francia és olasz étterem is. Az éttermek nem drágák, érdemes este elidőzni bennük és néhányat kipróbálni. Ezután ejtőzni és alkudozni továbbmehetünk az éjszakai piacra.

Tájékoztató árak :

Tuk-tuk 1 USD a városon belül ( alku tárgya )
Hajó a Tonle Sap-on 1 óra 11 USD / fő + 2 SD / fő kikötői adó
Agy tál étel az étteremben 3-5 USD / adag
Tej 1 liter 1,5 USD
Angkor múzeumba belépő 12 USD / fő
Biciklibérlés 2 USD / nap
Angkor belépő 1 napra 12 év felett 20 USD / nap
Ruha mosatása 2 USD / kg
320 ml Khmer sör 0,5 USD
Víz 1,5 liter 0,55 USD
Ananász 0,6 USD / darab
Mangó 1,5 USD / kilógramm

Az árak mindenhol USD-ban vannak megadva. Három ország pénzével lehet fizetni Siem Reapban. A fő fizetési eszköz az USD és a kambodzsai Riel, de elfogadják a thai bahtot is. Amennyiben vissza kell adni, akkor az USD-ból USD-ot adnak vissza, az aprót ( centet ) pedig rielben. Thai bahtnál minden esetben rielben adnak vissza. Ebből következik, hogy nem érdemes a dollárt és a thai bahtot rielre váltani. Euróval nem lehet fizetni, így azt ár kell váltani rielre. A városban van pénzkiadó automata, így aki megszorul, tud készpénzt felvenni. Érdemes sok 1 USD-ost vinni, így nem kell sokat bajlódni visszaadásnál a számolgatással.
1 USD kb 4.300 riel, de minden üzletben, étteremben és piacon 4.000-el számolnak.

Négyféleképpen juthatunk el Bangkokból Siem Reap-ba

1.) Repülővel, a Bangkok Airways járatával. Naponta 5 járat indul Siem Reap-ba, ill. vissza Bangkokba. Repülőjegy ára: 11.150 THB + illeték. Ez már nagyon magas ár, így csak akkor éri meg repülővel menni, ha Bangkok Airways Airpassban van a jegy, mert úgy valamival olcsóbb.Tekintettel arra, hogy Magyarországon jelenleg nincs kambodzsai nagykövetség, ezért a vízumot a repülőtéren érkezéskor a visa form kitöltése után tudjuk megcsináltatni. Ez néhány percet vesz igénybe. A vízum díja 20 USD.

2.) Bangkokból taxival Poi Petig, ( kb. 3.000 THB / taxi ) onnan gyalog át a határon, majd egy bérelt autóval, ( 65 USD ) vagy kisbusszal ( 85 USD ) Siem Reap-ig. Mivel megcsinálták a Poi Pet-Siem Reap közötti utat, így ennek az útnak a teljes menetideje ( attól föggően, hogy Bangkokból honnan indul az ember ) kb. 6 óra, tehát kényelemben és menetidőben vetekszik a repülővel. ( repülővel a teljes menetidő transzferrel várakozásokkal együtt kb. 4-5 óra ) Ez egy általunk lejárt alternatív megoldás, ami viszonylag kényelmes és jóval olcsóbb mint a repülő. Egyetlen kényelmetlen pontja van, az pedig a határ, ahol csak gyalogosan lehet átmenni Kambodzsába. Ezért kb. 200 métert húzni kell a bőröndöket.

3.) Menetrend szerinti busszal a Mo Chit buszterminálról lehet eljutni Aranyaprathet-ig. A buszok kb. óránként indulnak, áraik a busz minőségétől függenek. Egy normál légkondicionált busz viteldíja kb. 200 THB / út / fő, menetidő kb. 4-5 óra. A határ Aranyaprathettől 6 km-re van, oda kb.30 THB / fő-ért elviszi az utast egy tuk-tuk. A határátkelőhelyen csak gyalogosan lehet közlekedni, járműveket nem engednek át a határon. A vízumot a visa form kitöltése után a határon néhány perc alatt az útlevélbe ütik 20 USD ellenében. A kambodzsai oldalról pedig Siem Reap-ig bérelt autóval vagy "taxival" érdemes közlekedni, melynek a viteldíja kb.60 USD / út, menetideje pedig 2 óra. Ezt már jó előre érdemes lefixálni, hogy biztosan várja a kocsi az embert a határon.

4.) A Khaosan Roadról is indulnak légkondicionált buszok Siem Reap-ba, ezeknek az ára 400 THB / fő / út. Aranyaprathet-ig nincs gond, odáig a légkondicionált busszal gond nélkül eljut az ember. Ott kezdődnek az igazi megpróbáltatások. Leteszik az embert egy étteremnél és megpróbálják meggyőzni, hogy csináltassa meg a vízumát 1.200 THB-ért, mert így nem kell a határon 2-3 órát várnia vízum elkészítésével. A rutintalan utazók belemennek ebbe a dologba, a rutinosabbak, ill. akik már böngészték a netet, azok nem. Itt a győzködéssel és a rutintalanok vízumcsináltatásával elmegy kb. 2-3 óra, végül is a semmire. Egyébként az étteremmel semmi gond, az árai normálisak, nem az evésre, hanem a +200 THB-ra megy ki a játék. Itt a rutintalanok vesztenek 200 THB-t és mindenki 2-3 órát. Ezután a busszal megközelíti a csapat a határt, ott mindenki leszáll és gyalogosan indul a határnak. És láss csodát, a kambodzsai vízumot 20 USD-ért kb. 10 perc alatt megkapja a rutinosabb utazó. A határ másik oldalán várja a csapatot egy kb. 50-es évek beli busz, mely elviszi az első pénzváltóhelyig az embereket. Itt megpróbálnak mindenkit meggyőzni, hogy váltson pénzt, mert csak rialban lehet fizetni mindenhol. A rutintalanok megint bedőlnek és sűrű sorokban váltanak pénzt. Ezzel megint elmegy 1-2 óra és még mindig csak a határon van az ember délután 4-5 óra tájban. Ezután indul a busz ( mely nem légkondicionált ) a kb. 150 km-re lévő Siem Reapba., ahova sötétedéskor érkezik egy guest house-hoz, ahol mindjárt felajánlják, hogyha nincs foglalt szobálya, akkor 10 USD / szobáért meg tud szállni az elcsigázott utazó.