Vízum ügyintézés » Thai vízum

A thai kormány döntése alapján 2011. augusztus 11-től a harminc napot nem meghaladó turista célú beutazások esetében a magyar állampolgárok mentesülnek a vízumkötelezettség alól.

Amennyiben az utazó nem légi határátkelőhelyen lép be Thaiföldre, csak 15 napot tartózkodhat vízummentesen az országban. A nem turista célú, illetve a harminc napot meghaladó tartózkodáshoz továbbra is vízum szükséges, melyet állampolgáraink a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén igényelhetnek. A hatályos thai törvények szerint tartózkodási engedély hiányában külföldi állampolgárok 180 napon belül legfeljebb 90 napot tölthetnek Thaiföldön.


VÍZUMKÉRELEMHEZ CSATOLANDÓ DOKUMENTUMOK:

- útlevél (hazaérkezéstől számított 6 hónapos érvényességgel)
- kitöltött vízumkérőlap
- 2 db színes igazolványkép 3,5*4,5 cm
- repülőjegy oda-vissza útra
- 36 EUR befizetése az MKB bankba a követség számlájára (és ennek igazolása)
- Szállásfoglalás (legalább 2 hétre)
- Három havi bankszámla kivonat. A számlán min. 500 EUR értékben kell pénznek lennie.
- 50.000 USD értékben a Covid 19 vírusra kiterjesztett baleset, betegség és poggyászbiztosítás

Ügyintézési idő: kb. 1 hét
Vízum ügyintézési díj: 10.000 HUF/útlevél

THAIFÖLDRE VALÓ BEUTAZÁSHOZ AZ ALÁBBIAK SZÜKSÉGESEK:

Oltással rendelkezőknek a beutazáshoz szükséges:
• érvényes útlevél (hazaérkezéstől számított 6 hónapig érvényességgel)
• 30 napig vízum mentesen
• hosszabb kint tartózkodás esetén 60+30 napra utazás előtt igényelt turista vízum
• oda-vissza útra szóló repülőjegy
• baleset, betegség és poggyászbiztosítás 10.000 USD értékben Covid 19 megbetegedésre nyújtott fedezettel. Thai állampolgároknak biztosításra nincs szükségük.
• 18 éven felüli utazóknak Eu-s oltási igazolvány legalább a Thaiföldre érkezés előtt 14 nappal az előírt teljes oltási dózissal beoltva, (nem régebben, mint 270 nap).
A 18 éven aluli gyerekeknek, nincs szükség oltásra, amennyiben a velük együtt utazó felnőtt az előírásoknak megfelelően teljesen oltott.
A kíséret nélkül utazó 5-17 éves gyerekeknek a beutazáshoz minimum 1 oltással a Thaiföldre érkezés előtt 14 nappal oltva kell lenniük. Akik átestek Covid fertőzésen és 1 adag vakcinával oltva vannak, gyógyultsági igazolvánnyal kell rendelkezniük a beutazáshoz.
• regisztráció – Thailand Pass –> Thai állampolgároknak már nem szükséges.
• érkezéskor a reptéren egészségügyi ellenőrzésen kell részt venni (testhőmérséklet mérés, oltási dokumentumok ellenőrzése), az ellenőrzés után szabadon közlekedhetnek az országba.

Oltással nem rendelkezőknek vagy nem teljesen oltottaknak a beutazáshoz szükséges:
• érvényes útlevél (hazaérkezéstől számított 6 hónapig érvényességgel)
• 30 napig vízum mentesen
• hosszabb kint tartózkodás esetén 60+30 napra utazás előtt igényelt turista vízum
• oda-vissza útra szóló repülőjegy
• baleset, betegség és poggyászbiztosítás 10.000 USD értékben Covid 19 megbetegedésre nyújtott fedezettel. Thai állampolgároknak biztosításra nincs szükségük.
• regisztráció – Thailand Pass – > Thaiföldre érkezéskor 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt feltöltése!
• érkezéskor a reptéren egészségügyi ellenőrzésen kell részt venni (testhőmérséklet mérés, 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt ellenőrzése), az ellenőrzés után szabadon közlekedhetnek az országba.
• ha érkezéskor az oltatlan/részben oltott turista nem rendelkezik 72 óránál nem régebbi érvényes negatív PCR teszt igazolással, akkor a hatóság intézkedik a továbbiakról (tesztelés, karantén stb.).

A thaiföldi tartózkodás alatt, mindenkinek be kell tartania az egészségügyi szabályokat. Betegség tüneteinek észlelésekor forduljon haladéktalanul orvoshoz.

ÜGYINTÉZÉSI DÍJ:
10.000 HUF / útlevél

FONTOS!!! Vízumügyintézést külföldi állampolgároknak csak érvényes magyarországi lakcímkártyával rendelkezőknek vállaljuk! 

VÍZUMDÍJ FIZETÉSI RENDSZER A THAIFÖLDI KIRÁLYSÁG NAGYKÖVETSÉGÉN:
A díjakat az MKB bank pénztárában kell befizetni a Követség bankszámlájára:

Számlatulajdonos : Thaiföldi Királyság Nagykövetsége
Számlaszám : 10300002-50112201-48820017


A díjat készpénzben a fenti számlára kell befizetni vagy utalni. Minden esetben a fizetéssel kapcsolatos banki díjak a vízumkérelmezőt terhelik. Kérik, hogy a banki befizetési bizonylatot, vigye magával a Thai Királyság Budapesti Nagykövetségre, amikor a vízumigénylését leadja (előbb fizetés, utána vízumbeadás) A vízumdíjat kedvezőtlen elbírálás esetén nem térítik vissza.

Vízumdíjak :
- 35 EUR turista max.90 nap egyszeri belépés
- 175 EUR turista max. 180 nap többszöri belépés
- 30 EUR a tranzit
- 70 EUR a nem bevándorló max. 90nap egy alkalomra szóló
- 175 EUR a többszöri alkalomra szóló 1 éves nem bevándorló vízum díja.

A banki költség a befizetőt terheli.

További információk a minisztérium honlapján : www.mfa.go.th

Budapest-Bangkok-Budapest repülőjegy csatolásával csak egyszeres vízumot lehet kérelmezni. Kétszeres, ill. háromszoros vízumkérelemhez további repülőjegyekre, ill. szállásfoglalásra van szükség.

KÜLÜGYMINISZTÉRIUM VÍZUMINFORMÁCIÓJA THAIFÖLDRE UTAZÓKNAK:
A diplomata vagy szolgálati útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak a Thaiföldi Királyság területén.

A harminc napot nem meghaladó turista célú beutazások esetében a magyar állampolgárok mentesülnek a vízumkötelezettség alól. Amennyiben az utazó nem légi határátkelőhelyen lép be Thaiföldre, csak tizenöt napot tartózkodhat vízummentesen az országban.

A vízummentes tartózkodás egy alkalommal maximum hét nappal meghosszabbítható a thaiföldi Bevándorlási Hivatal bangkoki központjában (Soi Suan Plu, South Sathorn Road, Bangkok 10120, Tel: 02 287- 3101/3110) illetve területi irodáiban (ezek címei és telefonszámai a Bevándorlási Hivatal honlapján megtalálhatók). A hosszabbításhoz személyes megjelenés, útlevél és másolata, 4x6 cm-es fénykép és 1.900 THB eljárási díj szükséges. Ezt követően a tartózkodás meghosszabbítására nincs lehetőség, az országot el kell hagyni.

A nem turista célú, illetve harminc napot meghaladó beutazások továbbra is vízumkötelesek. Állampolgáraink vízumot a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén igényelhetnek. A hatályos thai törvények szerint tartózkodási engedély hiányában külföldi állampolgárok 180 napon belül legfeljebb 90 napot tölthetnek Thaiföldön.

A beutazásnak alapvető feltétele az ország elhagyását követően még legalább 6 hónapig érvényes magyar útlevél.

A thaiföldi beutazás általános feltételeiről, valamint a vízumeljárás aktuális díjairól a Thaiföldi Királyság Külügyminisztériumának honlapján olvashat bővebben. Konkrét kérdésekben javasoljuk megkeresni a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségét.

Thaiföldre történő belépéskor mindenki győződjön meg arról, hogy az útlevélkezelő elhelyezte-e a beléptető pecsétet az útlevelében, ezt ugyanis az országból való távozáskor az illetékes hatóság ellenőrzi, és beléptető pecsét hiányában az utast - annak ellenére, hogy a mulasztást a thai hatóságok követték el - idegenrendészeti őrizetbe vehetik, és bírósági eljárást követően kitoloncolhatják az országból. Ilyen problémát leggyakrabban a Malajziából érkező utasok jeleztek, ezért ezen a határszakaszon fokozott odafigyelést javasolunk. A beléptető pecséten szereplő dátum határozza meg, hogy az utas meddig tartózkodhat jogszerűen Thaiföldön.

A thaiföldi idegenrendészeti szervek rendkívüli szigorral járnak el a Thaiföldön jogszerűtlenül tartózkodó külföldi állampolgárokkal szemben. A büntetés pénzbírság és kiutasítás, a hazautazás (repülőjegy) költségeit pedig a külföldi állampolgárnak kell állnia. Fizetésképtelenség esetén a büntetést börtönben kell letölteni. Amennyiben a külföldi állampolgár nem rendelkezik érvényes repülőjeggyel, mindaddig idegenrendészeti őrizetben marad, amíg saját maga vagy hozzátartozói megveszik számára a hazaútra szóló jegyet.
A Külügyminisztérium felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy tartózkodásuk, vízumuk meghosszabbításakor kizárólag az illetékes thaiföldi idegenrendészeti szervekhez forduljanak (Immigration Bureau).


A Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy vízumuk meghosszabbítása esetén ne vegyék igénybe a különböző közvetítő irodák szolgáltatásait, hanem közvetlenül az illetékes thaiföldi szervet keressék meg (Royal Thai Police, Immigration Bureau).