Kambodzsa » Angkor Wat

A 19.század végén a világ figyelmét felkeltette egy francia utazó, Henri Mouhot bámulatos kambodzsai felfedezése. A kutató nem mást, mint a világ egy újabb csodáját fedezte fel az esőerdő közepén. Évszázadokon keresztül maradt rejtve ez az egykoron 1 millió lakost számláló hatalmas város.

A több mint száz templomból álló épületegyüttes az akkori kézművesek hihetetlen tudásáról tanúskodik. Az épületek oldalát aprólékosan kifaragott domborművek díszítik, amely az évszázadok során folyamatosan változtak. Láthatók itt a hindu mitológiából ismert alakok, különféle történelmi esemény dombormű ábrázolása, de megtalálhatóak buddhista emlékék is. Az egykori uralkodók vallásuk szerint alakították át az épületeket, helyenként, pedig saját másukat vésették a sziklákba. Az épületek többsége elszórva, több kilométerre egymástól helyezkedik el.

Angkor az ősi khmer birodalom fővárosa volt, amely az időszámításunk szerinti 9.és a 13. század között élte fénykorát. Egyes feljegyzések szerint a világ legnagyobb városa volt. A környék adottságainak köszönhetően bőséges élelem jutott a nagyszámú lakosságnak. Akkoriban a térség leggazdagabb városa volt, ami a 15. század környékén a gyakori sziámi betörések miatt, lassan elnéptelenedett, lakosai a mai főváros területére költöztek. Ezt követően a várost pár évtized alatt az esőerdő növényzete, teljesen benőtte. A komoly nemzetközi erőfeszítéseknek köszönhetően a romok jórészét restaurálták, és megnyitották a nagyközönség előtt. Az UNESCO 1989-ben a Világörökség Részének nyilvánította.

Angkor Wat a várostól pár kilométerre található, amit a legcélszerűbb egy bérelt kocsival és egy fogadott kísérővel meglátogatni. Ezen kívül több módja is lehetséges a romváros megcsodálásának. Bérelhetünk kerékpárt ( 2 USD / nap ), vagy robogót ( 10 USD / nap ), de akár elefántháton is körbejárhatjuk a környéket. Akiknek ez sem elég, azok a madártávlatból tekinthetik meg a templomot, ha bérelnek egy helikoptert ( 1.200 USD / óra) vagy felülnek egy hőlégballonra ( 11 USD / fő ).

A napi programot, érdemes korán elkezdeni, mert ilyenkor varázslatos látvány tárul elénk és a környék is kevésbé zsúfolt. A romváros megtekintéséhez belépőt kell vásárolnunk, aminek ára 20 USD, egy napra. A terület nagysága miatt ( kb.80 km2 ) érdemes több napot itt tölteni. A háromnapos jegy 40 USD, a hetijegy 60 USD.

Angkor Wat a Khmer birodalom egykori fővárosának legünnepeltebb temploma, amely Siem Reaptól hat kilométerre északra, egy mesterséges tó kék vizében tükröződik vissza. A legszebb fényképeket a naplementében készíthetjük. A II. Suryavarman ( 1113-1150 ) idejében épült templom egyszerre szolgált Visnu hatalmas szentélyeként és az uralkodó végső nyugvóhelyeként, mely utóbbira a legjobb bizonyíték a nyugati főbejárat - nyugaton ugyanis a halál lakott. ( Angkor összes többi épülete kelet felé néz ). A 1,5x1,3 kilométer alapterületű tó ( vagy 200 méter széles vizesárok ) vizén és a templomudvart övező falakon túl egy 480 méter hosszú és 10 méter széles, kövezett sétány vezet a központi szentélyhez, mindkét oldalán egy-egy könyvtárépülettel és medencével. A háromszintes templom első és második emeletén 4-4 torony díszíti a sarkokat, a legfelső emeletről pedig az a 31 méteres szentély tör magasba, amelyben egykor a Garudát sarkantyúzó Visnu aranyszobra állt.

Angkor Wat egyik fő attrakciója az első emeleti kőreliefek galériája, amely a Visnu-mondakör történeteit eleveníti fel nyolcszáz méteren át. ( A történeteket az óramutató járásával ellentétes irányban, balról jobbra vésték a falakra, ami a halotti rítusok menetének iránya is. Ez újfent az épület mauzóleumi jellegére utal. ) A nyugati galéria falán - a bejárattól balra - a hindu hőskölteményt, a Ramaját lezáró lankai viadalt, jobbra pedig a Mahábhárata eposzának utolsó jelenetét, a kuruksétrai csatát formázták meg a királyi szobrászok. A déli galéria ábrázolásain balra II. Surayavarman is feltűnik serege élén - az akkor még szövetséges, lándzsákkal felfegyverzett thai csapatok támogatásával -, jobbra viszont már a menny és a pokol szereplői és szenvedői kelnek életre, középen a túlvilág bírójával, a tizennyolc karú Yamával. A keleti galéria bal oldalán húzódik Angkor Wat kőbe faragott mondáinak leghíresebbje, a Tejóceán kiköpülése.

A domborművön 92 aszurát és 88 istent számolhatunk meg, Vászuki fejénél a 21 fejű démonkirállyal, Ravanával, a farok végén pedig Hanumánnal, a majomistennel. A két csapat között láthatjuk a négykezű Visnut - fölötte Indrával, az ég istenével - de a keleti oldal közepén túl is a Megtartó a főszereplő, amint éppen a démonok seregét aprítja. Az északi galéria reliefjein szintén két történet kapott helyet : balra Krisna harca Banával, az óriás démonnal, jobbra pedig az istenek ütközete a démonok hadával. Az előző jelenetben a Garudán szárnyaló Visnu Krisna alakjában támad az orrszarvúján kalimpáló, sokkezű Bana ellen - miközben Garuda a lángokban álló várost oltja - a történet végén viszont már kéri Krisna Sivától, hogy hagyja meg Bana életét.

Forrás : Ács László : Burma, Thaiföld, Kambodzsa